Еърсофт? Какво е Еърсофт?

 

Еърсофт (от англ. Airsoft) е военносимулативна игра пресъздаваща военни действия до максимален реализъм. Играчите се разделят на отбори и използват напълно реалистични реплики на бойни оръжия, изстрелващи 6 милиметрови пластмасови топчета с които поразяват противниците.

Често хората свързват еърсофта с пейнтбол, за разлика от пейнтбола обаче, при еърсофта топчетата не оставят видими следи при попадение а репликите за еърсофт са  по-реалистични, по-далекобойни и по-точни от пейнтбол маркерите. Това прави еърсофта още по-близък до реални бойни действия и дава възможност на играчите да се потопят в едно незабравимо екшън преживяване. Влизат в употреба истински военни тактики и екипировка и има реплики на всякакъв калибър оръжия – пистолети, пушки помпи, карабини, снайпери, тежки къртечници, гранати и дори гранатомети.

Как се играе?

Еърсофтът е отборна, спортсменска игра с цел забавление. Най-често играчите се разделят на отбори и се играе определен сценарии – от стандартна насрещна битка между отборите(Deathmatch) или пресъздаване на военна ситуация, до изпълняване на сложни мисии. Поразяването на противниците става при уцелване с топче в тялото, като поразения противник е длъжен да сигнализира когато е ударен – тук е момента отново да споменем за спорстменския характер на играта и важността на това играчите да си признават попаденията. Игрите на нашия терен се провеждат под надзора на съдии. Това гарантира спазването на правилата и приятното прекарване на всички участници. Според вида на игровия сценарии, играчите могат да се прераждат с връщане до базата си, след определен престой на място, да бъдат лекувани и т.н.

Предпазна екипировка

Една от най-важните и абсолютно задължителни части от екипировката на всеки еърсофт играч са предпазните очила. Те трябва да са с балистична защита ANSI Z87.1+2015, Military Ballistic MCEPS GL-PD 10-12 и EN166 F CE и да покриват изцяло очите от всички страни, без пролуки между лицето и очилта. Носенето напредпазни очила през цялото време, през което сте на нашия терен е абсолютно задъжително! В допълнение като част от предпазната екипировка включена в пакетите ни, ще получите и телена маска за защита а лицето. Носенето на маската по време на игра е препоръчително.

Видове реплики

„Оръжията“ за еърсофт, за които вече разбрахте че се наричат „реплики“ могат да бъдат класифицирани като въздушни „пушки’ и спадат в три основни категории според начина им на функциониране – Спрингови, Газови (CO2, Green Gas, HPA) и Електрически (от англ. AEG – автоматични електрически оръжия).

 • Спринговите реплики разполагат с опростен пневматичен механизъм с пружина и трябва да бъдат зареждани ръчно след всеки изстрел – такива са повечето снайпери.
 • Газовите реплики използват различни видове газове за да функционират – CO2, Green Gas, или сгъстен въздух в специализирани бутилки(за HPA реплики). Най-често с газ работят репликите на пистолети и гранати.
 • Електрическите реплики са най-разпространения тип оръжия в еърсофта. Те използват батерия и електромотор за да задвижват механизма на пневматиката. Именно такива използваме и на нашия еърсофт терен, тъй като са много надеждни и лесни за употреба.
Сила на репликите

Еърсофт мунциите, под формата на 6 милиметрови пластмасови топчета са с различно тегло (най-често от 0,20гр до 0,50гр). Те се изстрелват с различна скорост в зависимост от видът на репликата и нейната сила. От около 80 м/с за репликите на пистолети, около 120 м/с за репликите на карабини и до около 180 м/с за тези на снайпери. Ефективната далекобойност на еърсофт репликите варира от около 20 метра до над 80 метра.

Минимални дистанции

С увеличаването на началната скорост за изстрелване на топчетата се увеличава и минималната дистанция от която е позволена стрелбата по противник, като тя варира от 0 до над 30 метра. Това се прави с цел безопасност, за да може при попадение в тялото силата на изстрела да е намаляла до безопасна граница. Различните игрища, еърсофт организации и отбори сами определят ограниченията в скоростта и минималните дистанции за различните видове реплики. На нашия терен, репликите които даваме под наем като част от оборудването са с начална скорост около 100 м/с, разрешена е само единична стрелба и минимална дистанция от 5 метра. Играчите със собствени реплики задължително минават замерване на хронограф и в зависимост от неговите показатели се изчисляват минималните дистанци за съответния играч.

Боли ли?

Много от играчите сравняват удара от топчетата с „шляпване“ от изпънат гумен ластик. Съответно ударът „на голо“ може да бъде болезнен, докато ударът в дреха може да бъде само леко усетен и чут. Предвидили сме всичко това и нашите реплики са настроени така, че да не причиняват сериозен дискомфорт при уцелване. Тук е моментът да споменем хитринката, че идването на игра с дълъг панталон и ръкави и малко по-свободни дрехи ще ви спести известна част от дискомфорта на уцелването.

Еърсофтът като хоби

Няма да крием че еърсофта е спорт по който човек може да се запали изключително лесно и да превърне във свое хоби. Запалените играчи притежават собствени реплики, които често са тунинговани. Използват реални военни униформи в различни разцветки за сливане с околността. Тактически жилетки за удобно ноесене на цялото им снаражение – резервни пълнители, хидратиращи системи и тактически аксесоари. Военни каски, ръкавици, наколенки и т.н. Всичко това допринася за едно по-пълно и задоволително изживяване от еърсофта.

 

Външни препратки

Ако сте изчели всичко до тук, значи сте потенциален „Еърсофтър“ 🙂 Ето и няколко YouTube канала на еърсофт тематика които да подбудят допълнително интереса ви:

The Dutch Hooligan – Играч и Влогър от Америка. Прави чудесни „First person“ видеа от които ще получите истинска представа за екшъна.

NOVRITSCH – Подвизава се предимно в Австрия. Един от най-известните еърсофт влогъри. Играе екслузивно със снайпер, който е негов собствен бранд.

RedWolf Airsoft – Каналът на един от най-големите световни магазини за еърсофт екипировка. Правят чудесни ревюта и тестове примесени с чувство за хумор.

 

И в края на тази дъъъъъълга статия – не забравяйте да си запазите час за игра на нашия терен! До скоро!

 

13 Comments

 • Оня с коня
  12.02.2020 20:58

  Ако играчът е под 18 може ли да се играе?

  • BoinoPole.bg
   14.02.2020 10:56

   Здравей, в игра могат да се включат всички навършили 16 години, като от 16 до 18 годишна възраст е необходимо да бъде подписана декларация от родител 😉

   • Павлин
    03.12.2020 20:09

    родител ще трябва ли да придружава играча по време на играта?

    • BoinoPole.bg
     04.12.2020 10:04

     Да, ако играча е между 14 и 16г … Над 16г не е необходимо.

 • 75 войник
  30.06.2020 18:17

  Мога ли да използвам оръжия, които съм закупил от друг online магазин за airsoft?

 • Павлин
  29.11.2020 9:17

  Колко дълга е една игра?

  • BoinoPole.bg
   30.11.2020 9:10

   Една игра продължава около 2 часа и 30 минути

   • Павлин
    30.11.2020 9:29

    Много благодаря! надявам се да се видим следващата година!

 • Борислав
  02.02.2021 18:46

  На 12 ще мога ли да участвам с декларация

  • BoinoPole.bg
   03.02.2021 9:57

   Здравей, минималната възраст за участие с декларация от родител е 16 години

 • Костадин Чомаков
  28.03.2021 1:09

  Трябва ли да се съберем по-голяма група, защото ако дойда сам или с приятел ще можем ли да играем? Вие ли организирате група?

  • BoinoPole.bg
   29.03.2021 15:33

   Може да дойдеш и сам или с приятели, ние групираме всички желаещи за да се получи достатъчно голяма група за игра.

Искаме да чуем вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.