Еърсофт? Какво е Еърсофт?

 

Еърсофт (от англ. Airsoft) е военносимулативна игра пресъздаваща военни действия до максимален реализъм. Играчите се разделят на отбори и използват напълно реалистични реплики на бойни оръжия, изстрелващи 6 милиметрови пластмасови топчета с които поразяват противниците.

Често хората свързват еърсофта с пейнтбол, за разлика от пейнтбола обаче, при еърсофта топчетата не оставят видими следи при попадение а репликите за еърсофт са  по-реалистични, по-далекобойни и по-точни от пейнтбол маркерите. Това прави еърсофта още по-близък до реални бойни действия и дава възможност на играчите да се потопят в едно незабравимо екшън преживяване. Влизат в употреба истински военни тактики и екипировка и има реплики на всякакъв калибър оръжия – пистолети, пушки помпи, карабини, снайпери, тежки къртечници, гранати и дори гранатомети.

Как се играе?

Еърсофтът е отборна, спортсменска игра с цел забавление. Най-често играчите се разделят на отбори и се играе определен сценарии – от стандартна насрещна битка между отборите(Deathmatch) или пресъздаване на военна ситуация, до изпълняване на сложни мисии. Поразяването на противниците става при уцелване с топче в тялото, като поразения противник е длъжен да сигнализира когато е ударен – тук е момента отново да споменем за спорстменския характер на играта и важността на това играчите да си признават попаденията. Игрите на нашия терен се провеждат под надзора на съдии. Това гарантира спазването на правилата и приятното прекарване на всички участници. Според вида на игровия сценарии, играчите могат да се прераждат с връщане до базата си, след определен престой на място, да бъдат лекувани и т.н.

Предпазна екипировка

Една от най-важните и абсолютно задължителни части от екипировката на всеки еърсофт играч са предпазните очила. Те трябва да са с балистична защита ANSI Z87.1+2015, Military Ballistic MCEPS GL-PD 10-12 и EN166 F CE и да покриват изцяло очите от всички страни, без пролуки между лицето и очилта. Носенето напредпазни очила през цялото време, през което сте на нашия терен е абсолютно задъжително! В допълнение като част от предпазната екипировка включена в пакетите ни, ще получите и телена маска за защита а лицето. Носенето на маската по време на игра е препоръчително.

Видове реплики

„Оръжията“ за еърсофт, за които вече разбрахте че се наричат „реплики“ могат да бъдат класифицирани като въздушни „пушки’ и спадат в три основни категории според начина им на функциониране – Спрингови, Газови (CO2, Green Gas, HPA) и Електрически (от англ. AEG – автоматични електрически оръжия).

 • Спринговите реплики разполагат с опростен пневматичен механизъм с пружина и трябва да бъдат зареждани ръчно след всеки изстрел – такива са повечето снайпери.
 • Газовите реплики използват различни видове газове за да функционират – CO2, Green Gas, или сгъстен въздух в специализирани бутилки(за HPA реплики). Най-често с газ работят репликите на пистолети и гранати.
 • Електрическите реплики са най-разпространения тип оръжия в еърсофта. Те използват батерия и електромотор за да задвижват механизма на пневматиката. Именно такива използваме и на нашия еърсофт терен, тъй като са много надеждни и лесни за употреба.
Сила на репликите

Еърсофт мунциите, под формата на 6 милиметрови пластмасови топчета са с различно тегло (най-често от 0,20гр до 0,50гр). Те се изстрелват с различна скорост в зависимост от видът на репликата и нейната сила. От около 80 м/с за репликите на пистолети, около 120 м/с за репликите на карабини и до около 180 м/с за тези на снайпери. Ефективната далекобойност на еърсофт репликите варира от около 20 метра до над 80 метра.

Минимални дистанции

С увеличаването на началната скорост за изстрелване на топчетата се увеличава и минималната дистанция от която е позволена стрелбата по противник, като тя варира от 0 до над 30 метра. Това се прави с цел безопасност, за да може при попадение в тялото силата на изстрела да е намаляла до безопасна граница. Различните игрища, еърсофт организации и отбори сами определят ограниченията в скоростта и минималните дистанции за различните видове реплики. На нашия терен, репликите които даваме под наем като част от оборудването са с начална скорост около 100 м/с, разрешена е само единична стрелба и минимална дистанция от 5 метра. Играчите със собствени реплики задължително минават замерване на хронограф и в зависимост от неговите показатели се изчисляват минималните дистанци за съответния играч.

Боли ли?

Много от играчите сравняват удара от топчетата с „шляпване“ от изпънат гумен ластик. Съответно ударът „на голо“ може да бъде болезнен, докато ударът в дреха може да бъде само леко усетен и чут. Предвидили сме всичко това и нашите реплики са настроени така, че да не причиняват сериозен дискомфорт при уцелване. Тук е моментът да споменем хитринката, че идването на игра с дълъг панталон и ръкави и малко по-свободни дрехи ще ви спести известна част от дискомфорта на уцелването.

Еърсофтът като хоби

Няма да крием че еърсофта е спорт по който човек може да се запали изключително лесно и да превърне във свое хоби. Запалените играчи притежават собствени реплики, които често са тунинговани. Използват реални военни униформи в различни разцветки за сливане с околността. Тактически жилетки за удобно ноесене на цялото им снаражение – резервни пълнители, хидратиращи системи и тактически аксесоари. Военни каски, ръкавици, наколенки и т.н. Всичко това допринася за едно по-пълно и задоволително изживяване от еърсофта.

 

Външни препратки

Ако сте изчели всичко до тук, значи сте потенциален „Еърсофтър“ 🙂 Ето и няколко YouTube канала на еърсофт тематика които да подбудят допълнително интереса ви:

The Dutch Hooligan – Играч и Влогър от Америка. Прави чудесни „First person“ видеа от които ще получите истинска представа за екшъна.

NOVRITSCH – Подвизава се предимно в Австрия. Един от най-известните еърсофт влогъри. Играе екслузивно със снайпер, който е негов собствен бранд.

RedWolf Airsoft – Каналът на един от най-големите световни магазини за еърсофт екипировка. Правят чудесни ревюта и тестове примесени с чувство за хумор.

 

И в края на тази дъъъъъълга статия – не забравяйте да си запазите час за игра на нашия терен! До скоро!

 

15 Comments

 • Оня с коня
  12.02.2020 20:58

  Ако играчът е под 18 може ли да се играе?

  • BoinoPole.bg
   14.02.2020 10:56

   Здравей, в игра могат да се включат всички навършили 16 години, като от 16 до 18 годишна възраст е необходимо да бъде подписана декларация от родител 😉

   • Павлин
    03.12.2020 20:09

    родител ще трябва ли да придружава играча по време на играта?

    • BoinoPole.bg
     04.12.2020 10:04

     Да, ако играча е между 14 и 16г … Над 16г не е необходимо.

 • 75 войник
  30.06.2020 18:17

  Мога ли да използвам оръжия, които съм закупил от друг online магазин за airsoft?

 • Павлин
  29.11.2020 9:17

  Колко дълга е една игра?

  • BoinoPole.bg
   30.11.2020 9:10

   Една игра продължава около 2 часа и 30 минути

   • Павлин
    30.11.2020 9:29

    Много благодаря! надявам се да се видим следващата година!

 • Борислав
  02.02.2021 18:46

  На 12 ще мога ли да участвам с декларация

  • BoinoPole.bg
   03.02.2021 9:57

   Здравей, минималната възраст за участие с декларация от родител е 16 години

 • Костадин Чомаков
  28.03.2021 1:09

  Трябва ли да се съберем по-голяма група, защото ако дойда сам или с приятел ще можем ли да играем? Вие ли организирате група?

  • BoinoPole.bg
   29.03.2021 15:33

   Може да дойдеш и сам или с приятели, ние групираме всички желаещи за да се получи достатъчно голяма група за игра.

 • Константин Вълков
  03.04.2021 15:39

  Може ли 14 годишен да купи еърсофт пистолет

  • BoinoPole.bg
   23.04.2021 11:18

   Репликата трябва да бъде закупена от пълнолетен.

Искаме да чуем вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.